Pajens goda smaker påminner om Janssons frestelse.
Instruktioner
- Hacka samman mjölet och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Täck med plastfolie och låt den vila i kylskåpet minst 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
- Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Halvera potatisen eller skär den i skivor om den är stor. Ansa och strimla purjolöken. Ta undan det gröna till garnering. Fräs purjolöken i smöret i en stekpanna tills den har mjuknat. Låt anjovisen rinna av.
- Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Fördela potatis, purjolök och ansjovis i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.
- Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Strö den sparade purjolöken över den färdiga pajen. Den är god både varm och kall.
Publicerat den
15 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar