Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Per Morbergs Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk rätt som har agerat hjälte i många kök under årens lopp. Biff stroganoff har sitt ursprung i Ryssland och är troligtvis uppkallad efter en 1700-talsgreve vid namn Stroganov som var tandlös och därför bad kocken att skära nötköttet i små bitar för att det skulle vara enklare att tugga. Kanske är det också därför Biff Stroganoff är en favoriträtt både i småbarnsfamiljen som hos stjärnkockar som Per Morberg och Tommy Myllymäki? Hemligheten som i de flesta köttgrytor är att låta den puttra länge på låg temperatur på spisen. Matklubben har samlat en rad olika recept på Biff Stroganoff – prova att laga biff stroganoff på det klassiska viset med smetana (syrad grädde), eller kanske en försvenskad variant på biff stroganoff lagad på älg istället för nötkött som i originalet?


Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar och tillsätt dem till köttet tillsammans med salt och peppar. Fräs på några minuter. Sänk värmen och...

4-5
8

Bryn köttet på hög värme, köttet ska bara få färg och det ska gärna vara rött invändigt.. Lägg köttet åt sidan. Stek lök, champinjoner och tomatpure. Efter ca 5 minuter tillsätt resterande ingred...

4
5

Hacka löken, strimla köttet och bryn i smör. Ha i tomatpuren, gädde och buljongärningen, smaka av med salt, peppar och sambal. Servera med kokta grönsaker!!...

15 min
4
2

Bryn lök och paprika i en stekpanna, lägg sedan över det i en gryta. Bryn sedan köttet i stekpannan, salta och peppra det och lägg i det i samma gryta. Häll i dijonsenap, honungssenap, tomatpu...

20 min
4

Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Bryn lök, svamp och kött. Tillsätt tomatpuré, Dijonsenap, vin, crème fraiche och kalvfond. Koka köttet mört, ca 5 - 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Pressad potatis är gott till....

4

Skär köttet i strimlor. Skala och skär löken i tunna klyftor. Stek kött och lök i en panna. Tillsätt grädden från bägaren och smakpasta i locket. Rör om och låt koka på svag värme 2 min....

4
1

Skär köttet i 1 cm tjocka strimlor. Bryn dem i hälften av fettet i omgångar i en stekpanna och lägg över i en gryta. Stek champinjoner och lök i resten av fettet och lägg över i grytan. Tillsätt se...

4

Strimla Wilmasnitzeln fint. Skala och strimla löken. Hetta upp smör/margarin i en stor stekpanna och bryn köttet i omgångar tills det fått fin färg. Bryn därefter löken i samma panna tills d...


Krydda köttet med salt och peppar efter behag. Smält halva smöret i en stekpanna och tillsätt hälften av oljan. Bryn köttet och lägg upp i en skål så länge. Flytta stekpannan från plattan. Lägg i r...

25 min
4

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Strimla köttet. Marinera köttet genom att blanda strimlorna med en ingrediens i taget. (se under rubriken marinad). Japansk soja, salt, vitpeppar. Potatismjölet pudras över köttet, rör om och häll där...

30 min
4-6
39

Strimla biffen i 1/2 cm strimlor och blanda med chilisås, grädde och bikarbonat. Ställ i kylen 2-3 timmar (minst, gärna längre). Skiva champinjonerna och stek i några droppar sesamolja i en stekpan...

30 min
6
20

Skär falukorven i 1/2 cm tjocka strimlor. Skala och hacka löken. Bryn korv i matfett och tillsätt även löken som får bli mjuk och glansig. Tillsätt tomatpurén och rör om. Späd med grädde eller mjölk....

3
15

Skär biffen i små strimlor. Om biffen är nästan fryst så är det enklare att dela/strimla. Hetta upp en wokpanna på hög värme med 1 msk olja. Lägg i köttet och stek tills köttet fått färg. Pressa i...

30 min
5-6
11

Skal och skiva morötter och lök. Dela broccolin och strimla stjälkarna. Bryn köttet lite i taget. Ta upp köttet och fräs grönsakerna. Lägg tillbaka köttet och häll på teriaky saucen, soyan, samb...

30 min
4
9

Finhacka persiljan och riv vitlöken. Blanda alla ingredienserna till biffar i en stor skål (ej fetan)! Forma till lagom stora biffar, tryck en grop med tummen och lägg dit en bit fetaost baka seda...

40 min
4-6
7

Ta bort biffarna du stekt. Häll i grädden i stekpannan. Ha i ketchup, kalvfond och vinbärsgelén. Red av med maizena tills den får den konsistens du vill ha. Har du stekt i ugnen. Häll stekskyn i en...

5 min
4
5

Hacka inlagda rödbetor och kapris ganska fint. Finhacka en liten gul lök. Blanda hacket med köttfärs och ägg. Krydda med koncentrerad kalvfond, salt och vitpeppar. Forma fyra eller åtta ganska tjoc...

4
4

Blötlägg brödet, i vatten (går även bra med rött vin om det finns) krama ur vätskan, smula det och blanda med de andra ingrediensern till biffar. Gör biffarna, låt vila på ett fat, under tiden fixar d...

4
4

Sätt ugnen på 225 grader. Skär lövbiffen i strimlor. Skölj och strimla purjolöken. Varva lök och kött i en smord ugnssäker form. Mosa ädelosten. Blanda ädelost, grädde, salt och peppar...

4
4

Hacka löken och paprikorna och fräs det i matfett en stund. Lägg över det i en kastrull. Skär korven i strimlor och bryn den i resten av matfettet. Blanda korven med lök och paprika. Nu kommer det...

4
2

Koka riset. Skär sedan biffen i strimlor, finhacka löken samt skär svampen i bitar. Fräs löken lätt i ca 1 msk smör utan att den tar färg. Låt även tomatpuré och paprikapulver fräsa med ett kort ögonb...

4
2

Smält buljongtärningarna i 1 dl vatten och riv löken. Lägg köttfärsen i en bunke blanda ner grädde, lök och buljongvätskan och rör om Rulla till bullar eller gör biffar. Har du viltfärs är det e...

2

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.