Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Petras chokladdessert

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

En underbart maffig avslutning på en god middag. En härlig chokladkräm har här toppats med spröd maräng - mums!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt på ugnens grill. Blanda majsenamjöl, äggulor, socker och vaniljsocker och ca ½ dl av mjölken till en jämn smet. Sjud upp resten av mjölken i en kastrull. Häll den varma mjölken i smeten, lite i taget. Rör om hela tiden.
  2. Häll blandningen i kastrullen och sjud upp under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Sänk värmen och blanda ner chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen.
  3. Strimla lite apelsinskal till garneringen. Skala apelsinen och skär ut klyftorna. Hacka apelsinklyftorna grovt och blanda ner dem i chokladkrämen. Fördela krämen i ugnssäkra portionsskålar.
  4. Förbered marängen. Vispa ihop äggvitorna för hand. Vispa sedan med elvisp på mycket låg hastighet tills äggvitorna börjar skumma. Öka hastigheten på elvispen försiktigt och successivt. Tillsätt 1-2 droppar vitvinsvinäger eller färskpressad citronsaft när elvispen går på högsta hastighet. Vispa sedan tills äggvitorna är riktigt vita och fasta. Börja med att tillsätta lite socker och låt det smälta ner i smeten. Fortsätt sedan att vispa ner lite socker i taget. Vispa tills marängsmeten inte längre känns kornig när du känner på den mellan tummen och pekfingret.
  5. Portionera upp marängen ovanpå chokladkrämen. Ställ in skålarna i ugnen ca 5 minuter, eller tills marängen har fått en gyllenbrun färg. Garnera med apelsinskal och rostade nötter. Servera genast.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.