Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Polska piroger med spenatfyllning

 
Skriv ut

Mums!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att göra iordning degen. Mät upp mjölet i en bunke. Vispa ägget lite lätt. Häll det i bunken med mjölet. Häll i vatten i omgångar medan du knådar degen. Degen skall bli mjuk, elastisk och inte klibba vid händerna. När du är färdig täck över bunken med en handduk så att den inte torkar ut medan du förbereder resten.
  2. Rensa spenat och låt den koka i eget spad i en kastrull utan lock. När spenaten svalnat hacka den fint. Blanda ströbrödet med vatten och låt det svälla. Smält smöret, blanda ut med vetemjölet och stek en stund utan att blandningen får färg. Späd ut med mjölken. Tillsätt ströbrödet, spenaten, lite salt och vitlöken som krossats med lite salt. Låt koka upp under ständig omröring. Låt svalna.
  3. Sätt en kastrull fylld med ca 5 liter vatten på spisen. Ta fram degen. Rulla ut till en lång rulle, lämplig diameter 2-3 cm. Skär rullen i små bitar. Kavla varje bit till en rundel som är 1½ mm tjock. OBS! Var sparsam med mjölningen under utkavlingen. Lägg en sked fyllning på varje rundel, vik den till en halvmåne och tryck ihop kanterna ordentligt. Det är viktigt att degkanterna håller ihop annars släpper de när de kokas och fyllningen flyter ut.
  4. Salta vattnet när det börjar koka. Lägg piroger i i vattnet, så många att de får plats bredvid varandra när de flyter upp. Koka ett par minuter efter att de flutit upp.
  5. Servera med smält smör och hackad ägg, eventuellt med råkostsallad till. Om du har deg över kan du göra piroger med fyllning av t.ex. sockrade blåbär, jordgubbar eller någon sylt som har någorlunda fast konsistens. Servera med smaksatt crème fraiche.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.