Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Rör ihop med kesellan och sötningsmedlet. Låt stå och dra i kylskåp en timme.
Värm ugnen till 225°.
Blanda samman müsli, sojamjöl, dinkelmjöl och sötningsmedel. Hyvla ner smöret med osthyvel och nyp snabbt ihop till en smulig massa. Ställ kallt så länge.
Ansa rabarberstjälkarna och skär dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en rostfri kastrull tillsammans med sötningsmedlet. Droppa över några teskedar vatten, inte mer. Sätt på värmen under kastrullen och hetta upp långsamt. Låt rabarbern bli mjuk i sin egen vätska på låg värme och ta sedan av från värmen.
Smörj en ugnssäker form och Lägg rabarbern i bottnen. Strö över kanel, smultäcke och sist nötter eller frön.
Grädda pajen på nederst falsen i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och servera med vaniljkesella.