Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rabbit of the sea

 
  • Serverar: 3-4 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Det här låter komplicerat, men tro mig, det är värt det!! Den här maträtten har jag själv skapat. Om man tillagar den exakt så som jag beskriver och med mycket känsla, så brukar effekten vara att alla sitter kvar och ler lyckligt. Namnet kommer från min franske sambo, som försökte förklara vad en räka var på engelska. Man kan även ta bort räkorna och då är den vegetarisk. Det här är första gången jag delar med mig av receptet. När jag gjorde den här rätten i Frankrike så hotade de med att ta passet ifrån mig om jag inte gav dem receptet. De fick det aldrig... vem vill inte stanna på södra rivieran? ;)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Förberedelser: Ta de färska tomaterna och dela dem i klyftor, ca 6 per tomat. Om man inte tycker om skalen så rekommenderar jag att man doppar tomaterna en stund i kokhett vatten först och skalar dem. Lägg dem i en skål
  2. Finklipp dillen, det ska vara en rejäl knippe. Tar du frusen dill så lägg gärna till ett litet knippe färsk dill. Lägg dillen i en skål. Klipp till en halv krukväxt timjan och lägg tillsammans med dillen
  3. Skiva en vitlöksklyfta i ganska tunna skivor. Hugg toppen av en citron, alltså endast den tjocka köttiga biten, inte något citronkött.
  4. Om du köper räkor med skal för bästa smak, så skala dem och lägg dem också i en skål.
  5. Ta fram alla kryddorna så att du har dem tillgängliga.
  6. Koka pastan separat i en kastrull så att den är klar innan du börjar med maträtten, pastan ska nämligen stoppas vid senare tillfälle och koka en bit med maträtten. Det bästa resultatet har jag fått med änglamarks ekologiska pasta som kostar ca 10 kr paketet.
  7. Det här behövs: Djup stekpanna med lock, helst glaslock så du kan se när det börjar bli klart.
  8. Tillagning: Ta en stekpanna med mycket djup i och värm upp oljan så att den är riktigt het innan du börjar lägga i kryddorna. Lägg i de skivade vitlöksklyftorna, citrontoppen med det vita neråt, kanel, en nypa salt och lite svartpeppar, samt timjan och fräs i några sekunder.
  9. Nu lägger du i tomaterna och häller ett litet tunt lager kanel över dem samt saltar lite igen och lägger över hälften av dillen. Lägg på ett glaslock och låt tomaternas saft få blanda sig med kryddorna på medel till hög värme i ca 5 min. Under tiden du väntar kan du hälla av pastavattnet, det gör inget om den kallnar.
  10. Tomaterna ska vara mjuka och ha bildat en sås tillsammans med kryddorna när du tittar till dem nästa gång.
  11. Nu häller du i lite rödvin ca en 0.5 - 1 dl eller 1 -2 msk rödvinsbalsamvinäger och på med ett tunt lager kanel igen, samt lite salt och svartpeppar samt pressar en halv apelsin över såsen och lägger i en msk honung, resten av dillen och rör om och låt det sedan puttra lite till under lock i ca 2 min.
  12. Nu rör du ner créme fraiche och ett stänk cayennepeppar - det ska inte vara starkt - om du inte vill det förstås, cayennepepparn är bara där för att sprida en liten behaglig värme när man äter maträtten och ska helst inte ta över.
  13. Pressa i den andra vitlöken och lägg i hälften av pastan och låt det puttra tillsammans i 5 min på låg-medelvärme.
  14. Smaka av hela tiden så att ingen smak övertar den andra, det ska finnas en ljuvlig balans i smaken. Precis innan du serverar rätten så lägger du i räkorna, pressar i den andra apelsinhalvan och låter dem puttra tillsammans i 1 minut.
  15. Kan med fördel serveras med både rött och vitt vin och ha gärna lite gott bröd till hands som man kan ta den sista såsen på tallriken med.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.