Vad är ett julbord utan klassikern ris á la malta?
Instruktioner
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. tillsätt resten av ingredienserna i steg 1 förutom smöret och koka på svag värme under lock i ca 30 minuter. Rör om då och då.
Rör i smöret, täck med plastfolie. Låt svalna.
- Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal, vaniljsocker och florsocker.
Vispa grädden lätt och vänd ner den.
Sätt in i kyl medan du gör saftsåsen och bärkompotten.
- Saftsås:
Tvätta apelsinen och skär den i fyra klyftor.
Koka upp saften med gelé och kryddor i en kastrull. Tillsätt potatismjöl under vispning.
Dra kastrullen åt sidan. lägg i apelsinklyftorna.
Låt saftsåsen stå och dra i 10 minuter.
Sila genom en finmaskig sil och låt svalna.
- Bärkompott:
Ta 1 dl bär och blanda med sockret. Rör tills sockret har löst sig, det får gärna bli mosigt.
Vänd ner resterande bär.
- lägg upp ris á la maltan i en vacker skål och garnera med apelsinskivor, valnötter och kanel.
Servera med saftsås och bärkompott.
Publicerat den
19 december 2010
Liknande recept
Skriv kommentar