Fantastiskt god gryta, perfekt höstmat. Rekommenderas varmt!
Instruktioner
- Skiva eller strimla grönsakerna och hacka löken.
Bulta köttskivorna, salta och peppra. Doppa dem i mjöl, skaka av och låt ligga i 10 min.
- Hetta upp fettet och stek skivorna hastigt 1/2 minut per sida så att de får färg.
Lägg köttskivorna i en (eldfast form eller) tjockbottnad kastrull.
- Bryn löken i fettet tills den blir glansig. Strö över paprikapulver och rör om. Tillsätt 1 msk vatten eller buljong och sjud i 1-3 min under lock på svag värme.
- Höj värmen, tillsätt grönsakerna, 1/2 msk mjöl och 4 hela svartpepparkorn och fräs under omrörning 1/2-1 minut. Tillsätt 3 dl vatten eller buljong och lagerbladet och låt blandningen koka upp ordentligt.
- Häll blandningen över köttet, tillsätt mejram och schalottenlökarna. Täck över väl och låt det koka i 1-1,5 timme tills köttet är mört.
- Ta upp köttet, lägg det på ett fat som hålls varmt.
Ta upp hälften av grönsakerna och lägg dem över köttet.
- Passera/mixa resten av grönsakerna och vätskan i en kastrull. Koka upp.
- Gör en jämn blandning av grädde, mjöl och gräddfil. Rör ner det i såsen. Lägg i smöret och låt såsen puttra på svag värme under omrörning tills den blir tjock. Smaka av med salt.
- Häll såsen över köttet och servera med tex tagliatelle eller ris.
Publicerat den
9 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar