Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffranswienerbröd med vaniljkräm och hjortron eller hallonsylt

 
  • Serverar: 30 portioner
Skriv ut

Läckra wienerbröd i julig tappning.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, socker, ägg och salt. Häll i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen ca 30 minuter.
  2. Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Lägg genast över den i en kall bunke så att den inte efterkokar. Låt kallna. Lägg krämen i en spritspåse.
  3. Koka bär och vatten ca 5 minuter. Tillsätt syltsockret, rör om och koka ytterligare 2-3 minuter. Ta sylten från värmen och låt kallna. Lägg den i en spritspåse.
  4. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 30x45 cm. Lägg bakplåtspapper på 400 g kallt smör och platta till med kaveln så att det blir knappt hälften så stor som degen.
  5. Lägg smörplattan på ena hälften av degen, spara en kant på 2-3 cm, och vik över den andra halvan av degen. Tryck till lätt med kaveln och kavla ut på bredden.
  6. Vik in kanterna av degen mot mitten så att de går helt omlott och kavla försiktigt ut igen. Upprepa detta två gånger till, vänd degen ett halvt varv efter varje gång och mjöla lätt. Om degen känns mjuk, sätt den i kylen emellanåt. Lägg den i kylen ca 15 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Ta fram degen och lägg den på arbetsbänken. Kavla ut den till en rektangel, ca 25x60 cm. Skär den i 2 cm breda remsor och tvinna remsorna lätt. Lägg dem i runda cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
  9. Pensla med äggvita och spritsa en klick med vaniljkräm och sylt i varje wienerbröd. Grädda i nedre delen av ugnen 8-10 minuter. Låt wienerbröden svalna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.