Härlig äppelkaka! Den har allt! Det är en mjuk kaka med ett saftigt kyddsmakande fruktlager och även ett lite krispigare smultäcke som jag tycker smakar mormorbak! =)
(Bra att veta i receptet 100g=ca1,2dl)
Bilden är ingen vidare komplimang för kakan, har inga värsting egenskaper inom fotografering, men den får duga.
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 180ºC. Klä en rund kakform ca 25cm i diameter i bakplåtspapper. Gör smultäcket: blanda socker, vetemjöl, kanel och kokos i en skål, gnid sedan in smöret med fingertopparna och ställ åt sidan.
- Skala och kärna ur äpplena. Riv dem grovt. Lägg dem i en skål, strö kanel över och ställ åt sidan.
- Arbeta ihop smör och socker i en skål med elvisp tills blandningen är ljus och luftig. Vispa äggen, ett i taget och vispa kraftigt efter varje tillsats.
- Sikta ner hälften av mjölet och bakpulvret, blanda väl och sikta sedan ner resten. Rör till en slät smet.
- Bred ut hälften av kaksmeten i ett jämt lager på botten av formen. Skeda äpplena över och strö på hälften av smulblandningen.
- Bred resten av kaksmeten över smulorna. Avsluta med resten av smulblandnigen.
- Grädda 1 timme 10 minuter - 1 timme 20 minuter och täck kakan med folie om den tar färg för snabbt. Låt den stå i formen ca 5 minuter innan den stjälps upp på galler att svalna. Skär den svala kakan i tårtbitar vid servering.
Publicerat den
27 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar