Denna räksoppa är kratig i både smak och till mättnad.
Instruktioner
- Skala räkorna och spara skalen.
- Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i räkskalen. Fräs på stark värme tills skalen fått färg. (ju mer du steker skalen ju starkare smak får du). Sänk värmen och lägg i en fjärdedel av löken, moroten, vitlöken och sellerin. Fräs under lock ca 5 min och rör om då och då.
- Tillsätt vatten och lagerblad, koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda i ca 25 minuter under lock. Sila av buljongen.
- Hetta upp smöret i en kastrull på medelvarm platta och lägg i resten av löken, fräs under lock ca 5 minuter.
- Tillsätt räkbuljongen, riset och tomatpurén. Koka upp, sänk värmen och låt småkoka i ca 30 min under lock. Låt soppan svalna något kör den sedan i mixer eller matberedare tills den blir slät.
- Tips:
Du kan sila av soppan och köra de fasta ingredienserna i beredaren till en puré. Blanda sedan i vätskan igen.
- Häll tillbaka soppan i en kastrull och sjud den i ca 4 minuter. Blanda i räkorna, pressad citron och cognac, låt sjuda tills allt blir varmt.
- Smaka av och krydda med peppar och eventuellt salt.
- Servera med vitlöksbröd.
Publicerat den
6 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar