Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsbröd - ett grundrecept

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 1 dag 12 timmar
Skriv ut

Detta recept kör jag som en grund när jag bakar surdegsbröd. Helt utan jäst, vilket jag tycker är helt magiskt! Ibland blir det ett ljust bröd, ibland ett tungt rågbröd, ibland lite frö och kli...

Ingredienser

Instruktioner

  1. På kväll 1 tar jag fram min surdegsburk från kylen. Lägger i 1 dl rågsikt samt 1 dl med kallt vatten så att det blir en tjock smet*. Därefter häller jag 250-300 g av geggan i assistentens skål och sätter över gladpack. Denna och likaså surdegsburken (med rest av surdeg) sätter jag på spisen och dess eftervärme efter middagen.
  2. Morgonen efter: In med surdegsburken i kylskåpet. Upp med assistentbunken på vågen. I med ca 750 g diverse mjölsorter. I maskinen och dess degkrokar, i med 5 dl vatten vätska. Kör i ca 5 minuter, I med knappt en msk salt och kör därefter några minuter igen. På med gladpacken igen och ut på det kyliga golvet i förrådet. Där får degen nu gosa sig framåt eftermiddagen/kvällen.
  3. Kväll 2: In med bunken. Ev. upp på mjölat bakbord för delning och ev. formning. Oftast superklibbig deg som öses direkt i två brödformar som jag har papper i. Snitta "mönster" ända ner i botten. Låt dem stå på spishällen medan ugnen får temperatur 250 grader. Skjuts in i ugnen längst ner på galler - en skvätt vatten som jag hivar in i botten på ugnen. Snabbt igen med luckan och låt stå sisådär 10 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och låt stå sisådär 50 minuter till - eller mer eller mindre (beroende på glömskefaktorn). Knacka och lyssna/lukta att nybaketlukten sprider sig... :-)
  4. *Redigering: Jag har ca 1,5 dl durdeg från starten i min burk. Ibland märker jag att den är lite "trött" och då får jag mata med mer mjöl och vatten. Sen är det bara att köra dubbel sats bröd :-) Jag använder oftast ekologisk rågsikt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.