Tarte tatin är en fantastisk dessert som ska serveras varm, men inte het. Med hemmagjord vaniljsås blir den himmelsk!
Instruktioner
- Börja med degen: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Forma degen till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåpet 30 minuter.
- Skala och skär varje äpple i 4 klyftor och ta bort kärnhuset.
- Mät upp citronsaften, smöret och sockret i en järn- eller teflonstekpanna, ca 24 centimeter i diameter och låt smälta på medelstark värme under omrörning.
- Värm ugnen till 225º.
Lägg i äppelklyftorna i stekpannan och stek dem cirka 3 minuter på varje sida på inte alltför stark värme. Ta pannan från värmen.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel, lite större än stekpannan. Lägg degen över äpplena och peta snabbt in kanterna i pannan. Låt vila i rumstemperatur 15 minuter.
- Grädda tårtan i cirka 30 minuter. Tag sedan ut stekpannan och skär med en kniv längs kanten. Vänd snabbt tårtan upp och ned på ett fat. Låt vila cirka 10 minuter och servera.
- Vaniljsåsen:
Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
- Häll på en deciliter vispgrädde och vattnet. Sjud 10 minuter och låt kallna och ta sedan upp vaniljstången.
- Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp gräddvattnet.
- Sänk värmen och häll sedan i gulorna under kraftig vispning. Vispa såsen tills den tjocknar över svag värme.
- Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat.
- Vispa 2 deciliter grädde så tjock som såsen önskas vara. Rör ned den i vaniljsåsen. Servera äppelkakan med såsen och njut.
Publicerat den
28 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar