Skålla, skala och hacka tomaterna. Lägg dem i en bunke. Tillsätt vattnet och smula ner jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt alla övriga ingredienser utom saltet.
Låt degen vila i 30 minuter. Arbeta sedan in saltet noga. Plasta in degen och låt den jäsa i 4 timmar.
Sätt ugnen på allra högsta värme. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Dela den i två delar med degskrapan och vik varje del över sig själv. Forma sedan till avlånga bröd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt vila tills ugnen blivit varm.
Skär 3-4 snitt i varje bröd med en vass kniv. Sätt in plåten mitt i ugnen och spreja vatten uppe och nere i ugnen med en blomspruta innan du stänger ugnsluckan. Grädda i 10 minuter.
Sänk värmen till 175º för varmluftsugn och 200º för vanlig ugn, och grädda bröden i ytterligare 25 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Tomatbröden går bra att frysa in.