Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ungersk gulasch

(30 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 40 minuter
Skriv ut

Servera den här mustiga gulaschen som den är direkt ur grytan. Den Ungerska besättningsmedlem på båten där jag var kock och som lärde mig detta recept blandade ihop en lös smet av ägg, vetemjöl, olja och lite salt och formade små klimpar med mjölade fingrar. Lade ner klimparna i grytan några minuter innan serveringen. I stället för detta brukar jag reda av grytan med lite mjöl utrört i lite vatten om det skulle behövas. Man kan även utesluta potatisen och i stället servera kokt ris till, men med potatis i gulaschen blir det en komplett maträtt. Ett nybakat lantbröd, krispiga salladsblad och färsk gurka skuren i stavar passar också utmärkt som tillbehör liksom en rejäl klick turkisk yoghurt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär köttet i munsbitstora tärningar, hacka löken grovt samt skiva vitlök och pepparfrukterna. (Vill du ha starkare smak behåller du kärnorna). Strimla sellerin, kärna ur paprikorna och skär dem i inte allt för små bitar, ca 2x2 cm. Dela tomaterna i klyftor som sedan delas mitt itu.
  2. Häll oljan i en stekpanna och värm upp, bryn köttet väl på alla sidor, lägg över i en tjockbottnad gryta. Fräs löken, vitlöken samt pepparfrukten. Rör om noga så att allt får fräsa i oljan, fortsätt att fräsa tills löken börjar mjukna, lägg i hälften av paprikatärningarna och den strimlade sellerin, fräs ytterligare en stund. Tillsätt kummin, paprikapulver och tomatpuré, fräs ytterligare ett par minuter. Späd med buljongen och rör om så att allt blandas, häll över allt i grytan med köttet och låt sjuda sakta under lock ca 30-40 minuter eller tills köttet börjar bli mört.
  3. Lägg ner potatisen och sjud i ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är nästan färdig då läggs resten av paprikan och tomaterna ner i grytan, sjud tills paprikan börjar mjukna, den skall ha lite tuggmotstånd kvar.
  4. Smaka av grytan med salt och peppar.

Liknande recept

Kommentarer (30)

  • nataliep 27 juli 2009

    Äntligen riktig recept på ungersk gulasch!! Det är bara synd att vi inte har tillgång på ungersk paprikapulver här i Sverige, men man tar det man har :)

  • L81968 28 juli 2009

    Hej igen! Den här tar jag och lägger in i kokboken under Långkok! Har investerat i en Le Creuset-gryta á 6.7 liter! Härligt att bjuda folk på gulasch som fått stå och gojsa till sig i en vacker gryta! Lättare middag kan det inte bli! Den blandade grytan du nämnde i mitt foruminlägg verkar också jättehäftig. 25liters gryta för 20 pers blir = ca 6 liters-gryta för fem personer då, om jag gör ett förenklat överslag. Tja varför inte?!

  • member1976 28 juli 2009

    Det här receptet ska testas! Har en ungersk pappa som gör grym gulasch men det var längesen jag åt det! Återkommer med betyg sen :-)

  • magyarisch 30 juli 2009

    Fast kummin tycker jag personligen förstör smaken lite. /anniz med ungerska anor, o släkt som dissar kumminen de också

  • Majainorr 2 augusti 2009

    Ungersk Gulasch serverades som söndagsmiddag hos oss och det föll alla i smaken! Detta kommer vi att gör flera gånger!!! / Maria

  • member1976 24 augusti 2009

    Hej hej! Jag har ju testat receptet nu, skrev i din gästbok men kom på att man kanske skulle skriva här också! Gulaschen blev verkligen kanongod! Köttet smälte i munnen...dock gjorde jag en egen tabbe och det var att jag inte tog med kärnorna i pepparfrukterna, jag älskar ju starkt! (tänkte väl lite på barnen...men dom får ju för 17 lära sig att äta starkt nu :-D ) Men mycket smakrik blev den, en 5:a från mig :-)

  • Erajscha 10 september 2009

    Mycket god soppa! Jag gjorde små ändringar här och var (är usel på att följa recept) men det var ett mycket bra recept!

  • tjabo59 11 september 2009

    God gryta med bra smak, lagade den dagen innan som alltid är gott med grytor. Eftersom jag gjorde en stor sats så tog jag bara hälften av potatisen och frös in resten. Hoppas att den är lika god då.

  • anmawa 13 september 2009

    Jättegod gryta som smakar som Gulashen som man får i Österrikes skidbackar. Perfekt en regnig höstdag som denna. Ena sonen tyckte det var för mycket tomatsmak ,men vi andra blev stormförtjusta.

  • kenneth_colliander 24 oktober 2009

    En mycket god gulasch som väckte nostalgiska tankar till Budapest restauranger och kulturliv. Jag kompletterade grytan med Créme Fraiche. Hälsar Kenneth

  • xcelro 13 november 2009

    Mycket god Gulasch, valde att "hetta" till den med lite extra spanskpeppar + starkt paprikapulver. Mmm....

  • ladywictory 21 januari 2010

    En riktigt god gulasch,Jag tog lite starkt paprikapulver i den men annars enl receptet, den Blev kanon!!

  • Robjoo 11 februari 2010

    Mycket god!!! klar femma från oss:-)

  • molina 25 februari 2010

    Mums!!! Vilka goda recept jag finner här inne!!! Nu ska här lagas mat:) Tack!!

  • linus82 4 april 2010

    Lagade en rejäl omgång i förrgår med nötbog som köttval. Det tar en stund att hacka, steka och koka... men det är värt väntetiden!! En fantastisk gryta som jag kommer laga fler gånger. Det blir en 5:a i betyg från mig... P.S. Grytan smakar ännu godare dagen efter tillredning D.S.

  • tulpankvinnan 17 april 2010

    Har just lagat denna goda gryta! hela familjen tyckte att det var super gott. Bakade ett grekiskt lantbröd till så man kunde doppa i den goda såsen!! tack för en god middag!! 5 poäng ger jag denna rätt!!

  • Miral 10 juni 2010

    Jag var ute efter ett gulasch recept för att göra en från grunden och kan bara hålla med alla andra om att den här är väldigt god. Helt klart ett recept som hamnar på listan över recept som ska göras igen. =)

  • Gurgelfranz 19 juni 2010

    Instämmer med övriga, en väldigt god gulasch, slängde i lite chilisås också och jag tror inte det blev sämre. Superbt, full pott!

  • aattaa 17 augusti 2010

    väldigt god gulasch,smakar nästan som den jag åt i österrike. Superb!

  • Gul13 13 september 2010

    Tack för ett riktigt gott recept. Jättegod gulasch. Serverade med cremefraiche och fetaost. Köttet blev alldeles otroligt mört. Såsen sög vi upp med ett gott bondbröd.

  • molina 4 december 2010

    wow underbart gott recept! Tack så mycket för du delar med dig av det!

  • thordan 2 september 2011

    Det här va gött. Barnen åt tills det rann ur öronen (6st 3-15 år)

  • aattaa 8 september 2011

    Kanongod! Den bästa jag testat någongång.

  • fwahren 15 september 2011

    Jätte gott. Fegade ut och skippade kummin samt tog bort rotselleri, men annars efter recept.

  • dolores 2 november 2011

    Fega inte ur, använd alla ingr. Underbart gott,perfekt med allt i samma gryta. En tia !

  • Annimol 5 oktober 2012

    Helt underbart god! Använde alla ingredienser. Kommer bli en riktig favorit.

  • Tainuli 13 oktober 2012

    Superhyper gott!

  • UffeP 3 februari 2013

    Otroligt god fin hetta mmmmm gillar den verkligen även mina vänner

  • rezept 20 juni 2013

    Mustig och god. Jag la till 1/2tsk anchochilipulver, 1/2tsk rökt paprikapulver och 2 lagerblad. Grytan får högsta betyg av mig!

  • Bengt 25 augusti 2017

    Jag har provat många olika gulaschrecept, men det här receptet slår allt annat. Grytan blir otroligt god, jag äter den nästan varje vecka. Följ receptet....då blir den godast.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.