Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vegetarisk sushi med tofu

 
  • Serverar: 2-4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Den är kanske tom. vegansk. syndigt gott och försvinner alltid för snabbt

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att skära tofun i strimlor och lägga i en marinad av 1 msk soja och 2 msk risvinäger. Låt gärna detta stå och dra sig i kylskåpet några timmar. Rör om då och då så tofun suger åt sig ordentligt. Sedan skär du stavar av gurkan och kärnar ur avokadon och skär upp även den. Lägg på ett fat och förvara i kylskåp under lock tills du ska använda det.
  2. Skölj 8 dl sushiris av högsta kvalitet. Skölj det noggrant i kallt vatten och byt vattnet minst 6 gånger tills sköljvattnet är helt klart. Täck riset med kallt vatten och låt stå minst en halvtimme (gärna över natten om det är möjligt)
  3. Häll av vattnet och fyll på med 9 dl kallt vatten och koka upp under lock. Sätt på en platta på medelsvag värme medan vattnet kokar upp. För över kastrullen till plattan när vattnet börjar koka och låt koka i ca 12 minuter eller tills vattnet absorberats. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra ytterligare 15 minuter. Medan riset kokar blanda 2 tsk risvinäger och 2 tsk socker och koka upp. Låt svalna. När riset är färdigt blandar du försiktigt ner den svala vinägern i riset med en träslev och låt blandningen svalna till kroppstemperatur. Smaka av blandningen med jämna mellanrum och tillsätt mer av risvinäger vid behov. När riset är svalt nog att hålla i handen kan du börja rulla din sushi.
  4. Placera ett nori-blad med den blanka sidan upp på bambumatta om du har någon, annars kan du använda bakplåtspapper. Lägg ut ett lager med ris, lämna fem cm i överkant utan fyllning. Tryck ihop riset en aning så det blir ca en halv cm tjockt. Strax under mitten av riset lägger du ut tofu, gurka och avokado. Använd bambumattan för att rulla ihop sushin, när du kommer till den delen som inte har ris på sig stannar du till en stund. Fukta den tomma delen av nori-bladet, det gör att nori-bladet kan fästa ihop. Rulla sedan ihop hela rullen. Låt rullen ligga en stund. När det är dags att servera delar du den på mitten med en mycket vass kniv och skär ca centimetertjocka skivor. Det kan underlätta om man fuktar kniven en aning.
  5. Servera med soja eller wasabi

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.