Kanongott och saftigt. Går bra att frysa.
Instruktioner
- Ugn: 225° sen 200°
- Smula jäst och rör ut med det ljumma degspadet av lättmjölk och flytande fett eller olja. Tillsätt lättströ (Hermesetas eller Suketter) alternativt vanligt strösocker, kesella, hjorthornssalt och vetemjöl.
- Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter. Arbeta sedan in 4 dl grahams- eller vetemjöl och skrapa ned degen på mjölat bord. Ha ett par deciliter vetemjöl i beredskap vid utbakningen.
- Dela degen mitt itu när den är slät och smidig. Kavla ut vardera deghalvan till en rektangel i formatet 20 x 30 cm. Fördela en fyllning av vaniljkräm och sötningsmedel i en sträng på mitten av degkakorna. Vik sedan rektanglarna tredubbla så att du får längder.
- Det är svårt att uppskatta hur mycket fyllning jag använder men jag snålar inte med den.
- Flytta över längderna på bakpapperstäckt plåt och gör några skåror i varje längd. Låt dem jäsa i 30 minuter, pensla med en blandning av uppvispat ägg och mjölk och skjut in plåten i 225° varm ugn. Sänk värmen till 200° direkt och grädda i 20-25 minuter. Låt vetebröden kallna i bakduk. De kan frysas.
Publicerat den
9 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar