Det här är en mycket god skotsk variant på fruktkaka, med en mjuk ton av whisky, som verkligen blir god.
Instruktioner
- Dag 1:
Lägg torkad frukt och skal i en skål och häll på 3 matskedar av whiskyn. Rör om ordentligt, plasta och låt stå över natten i kylskåpet.
- Dag 2:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och socker i en bunke (för hand eller med elvisp) tills det blir pösigt. Vispa äggen i en separat skål och vik ner dem i smör- och sockersmeten. Blanda siktat mjöl och bakpulver och blanda det försiktigt med ägg-smör-socker-smeten (använd en sked eller en slev, inte en visp).
- Om smeten, som ska vara ganska lös, tycks för tjock kan man sätta till en eller ett par teskedar mjölk.
- Blanda nu ner, fortfarande försiktigt, den finhackade mandeln samt skal och frukter i sin marinad. Klä formen med bakplåtspapper och sleva i smeten. Jämna till den med en slickepott. Placera de skållade och skalade mandlarna på toppen i ett vackert mönster. Baka i 2-2 ½ timme på mittersta falsen.
- Konsistensen ska vara studsig men inte torr när kakan är klar. Låt svalna i formen i 30 minuter. Stick sedan små hål i kakan med tandpetare och häll i 2 matskedar whisky i hålen. Slå in i aluminiumfolie och platsfolie och förvara kakan svalt i skafferiet eller annan sval plats tills den ska ätas.
Publicerat den
5 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar