- Serverar: 8-10 portioner
- Tid: 40 minuter
Skriv ut
En tårta komponerad av mig själv och som har blivit familjens favorit.
Instruktioner
- Mal hasselnötkärnorna. Blanda dem väl med vetemjölet och bakpulvret. Äggen och sockret vispas poröst.
Rör ner nötterna i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i ca 30 min i 175-200°.
- Dagen före smältes blockchokladen och bres ut i ett lövtunt lager på ett smörpapper, vilket försiktigt läggs in i frysen och får stelna.
Dela den kalla nötbottnen i två delar. Använd den ena. Bred chokladsmet (kakao+socker+en skvätt mjölk) och ett litet lager vispad grädde på nötbottnen, lägg marängbottnen ovanpå. Spritsa resten av vispgrädden på kakan och runt kanten.
Blockchokladen tas nu fram och den tunna chokladkakan knäcks i oregelbundna bitar som ställs i grädden i ca 45° lutning . Även runt kanterna garneras med de tunna "chokladlöven".
Sist skiktas lite kakao över.
- Eftersom nötkakan räcker till två tårtor och de färdiga marängbottnarna oftast säljs två och två gör jag oftast två tårtor på en gång.
Publicerat den
13 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
kan tänkas passa mina små barnbarn johnniej
Tycker att denna tårta låter supergod och funderar på att göra den i långpanna istället. Gör en egen marängbotten till överdelen men måste väl öka mängden till nötbotten. Ska man göra 1,5 av smeten eller vad kan tänkas bli en bra mängd?
Har provat att göra schwarzvaldtårta förut men inte riktigt fått till det. Denna variant var mycket enklare. Jag gjorde dock mellanlägg med vaniljkräm, choklad och grädde som fanns på ett annat recept på Matklubben. Det blev succé. Jag gjorde två tårtor och nästan allt gick åt direkt till 10 pers. Även den mest kräsne tårtätaren tog om. Kommer garanterat att göras igen. P.S Jag behövde dock mer än 30 minuter i min ugn.
Vad roligt att du gillade den. Jag kommer nu själv att fylla även med vaniljkräm nästa gång för att få lite omväxling. Jag har själv också fått mycket beröm för tårtan när jag bjudit på den. Det verkar som om alla gillar den.
Jag måste säge att detta var en av de godaste och mest lätt gjorda tårtorna som jag gjort och ätit. Använde båda nötbottnarna och en marängbotten. Kommer garanterat göras igen.
Kul att du gillade den!