Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladtårta med lattesmörkräm och chokladglasyr

 
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

Saftig chokladkaka med mycket chokladsmak och en perfekt brytning mellan choklad och kaffe. Denna 4-våningstårta är verkligen en höjdare!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två runda bakformar, 16-18 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt det smälta smöret, ägg och mjölk och vispa till en jämn smet. Häll i det kokheta vattnet och vispa till en jämn smet.
  3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt bottnarna svalna ca 10 minuter i formarna innan de stjälps upp på galler och får kallna.
  4. Lattesmörkräm: Vispa smör och florsocker ljust och krämigt. Tillsätt espresso och grädde, lite i taget och vispa tills frostingen är helt slät. Dela smörkrämen i två skålar, hälften till fyllningen och hälften till tårtans utsida.
  5. Montering: Dela de båda bottnarna i 4 tunnare bottnar (alltså en botten i två delar). Lägg den första bottnen på ett fat eller en bricka. Bred ut ett jämnt lager smörkräm över bottnen. Lägg på övriga bottnar med smörkräm emellan, översta bottnen ska ha den skurna sidan nedåt.
  6. Bred ett tunt lager smörkräm över hela tårtan och ställ in i kylen ca 10 minuter. Låt resterande smörkräm stå i rumstemperatur under tiden. Bred resten av smörkrämen över hela tårtan. Ställ in tårtan i kylen medan glasyren rörs ihop.
  7. Glasyr: Hacka chokladen och smält den i en kastrull på låg värme tillsammans med smöret. Låt svalna till rumstemperatur.
  8. Ta ut tårtan ca 10 minuter innan glasyren breds på. Häll chokladglasyren över tårtan och bred snabbt ut den med en palett eller en stor sked så att den rinner nedför kanterna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.