Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladtårta med aprikosfromage

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Det här är den perfekta tårtan till det stora kalaset. Den räcker till minst 20 personer och kan förberedas fram till garneringen. Tårtbottnarna gräddas i långpanna. Vill du göra en extra stor tårta dubblar du receptet och gör tårtan lika stor som långpannan, annars kan du halvera tårtbottnarna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ned mjölblandningen i äggsmeten och blanda med luftiga tag. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen ca 6 minuter.
  3. Låt kakan svalna något och strö på litet socker. Stjälp upp på bakplåtspapper och lossa papperet försiktigt. Låt kakan kallna innan den delas.
  4. Fyllning: Dela äggen i vitor och gulor. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär aprikoserna i små bitar och spara spadet. Vispa vitor och grädde i separata skålar till fast skum. Vispa gulorna fluffigt med sockret. Rör ned aprikoserna.
  5. Smält gelatinbladen i aprikosspadet på svag värme. Ta från värmen och rör ned litet av äggsmeten innan det blandas med resten av äggsmeten. Vänd ned grädden i äggsmeten och sedan de hårt vispade vitorna.
  6. Lägg en tårtbotten på serveringsfat. Lägg på drygt hälften av fromagen, lägg nästa tårtbotten ovanpå och bred resten av fromagen ovanpå den och även runtom tårtan.
  7. Ställ tårtan kallt minst 4 timmar. Hit kan förberedas.
  8. Inför serveringen vispas grädden och spritsas runt tårtan. Garnera med kiwi eller annan färsk frukt.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • eva_jonte 2 juni 2008

    den låter väldigt god! ska baka den till ett kalas i helgen, neb om man inte dubblar ingredienserna. räcker den ändå till ca 20 pers då?? vi är ca 17 pers

  • eva_jonte 8 juni 2008

    har provat receptet nu, gjorde den stora varianten och den räckte verkligen gott och väl! är inte helt nöjd med reslutatet.. men vet hur jag ska göra annorlunda nästa gång! dels så smakade inte fromagen så mkt, så mer socker måste i. sen flöt den ut över kanterna, så den måste stelna till ngt i kylen innan man brer på den, för attt den ska bli så hög som på bilden. ng som skulle vara gott på tror jag, är om man brer på ett lager med aprikosmarmelad på bottnen. man måste prova sig fram lite :-)

  • Carro67 22 juni 2008

    Jag gjorde denna tårta till midsommarafton, då vi hade kalas för min son och hans kusin och min svärfar som fyllde år. Vi var 15 pers och tårtan räckte till. Jag blev nöjd med resultatet, fast jag la på 5 dl vispad grädde och jag bytte ut kiwin mot färska jordgubbar istället när jag dekorerade tårtan. Jag kan rekommendera det här receptet.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.