Mörk choklad och åkerbär i pikant glasstårta
Instruktioner
- Chokladbotten:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och choklad över vattenbad. Låt svalna något.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver.
Rör ner chokladblandningen och häll alltsammans i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt kakan kallna i formen.
- Parfait:
Vispa ägg, äggula och socker vitt och pösigt över vattenbad. Tag bort och vispa tills det svalnat. Blanda ner hjortronmylta och likör. Vispa grädden halvhårt och vänd ner den i blandningen. Häll alltsammans ovanpå chokladbotten i formen. Ställ i frysen minst 4 timmar.
- Kompott:
Blanda sirap, vatten, vaniljstång och likör i en kastrull. Koka upp och red såsen med potatismjöl utrört i kallt vatten. Vispa och koka upp. Skrapa ur vaniljkornen ur vaniljstången och rör ner dem i såsen. Låt den kallna. Blanda ner bären.
Är det svårt att få tag på åkerbär är blåbär ett bra alternativ.
- Tag fram parfaiten och låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering. Servera med åkerbärskompott.
Publicerat den
12 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar