Instruktioner
Sätt ugnen på 225°.
Ställ en form på en tjock handduk.
Skär laxfilé i 1 cm smala skivor och lägg i formen.
Skiva 1 citron och grovhacka lök.
Lägg citronen och löken i en kastrull med 1 liter vatten, lagerblad, 1 msk salt, socker och pepparkorn. Koka upp och häll över laxen.
Täck formen med folie och låt stå tills allt kallnat, ca 30-40 minuter.
Skär potatis i klyftor och lägg på en djup ugnsplåt. Ringla över 1 dl olivolja, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek i ugnen i 35-40 minuter.
Grovriv kronärtskockor.
Skär vitlök i tunna skivor. Lägg på plåten när ca 15 minuter återstår av potatisens stektid.
Grovhacka och rosta mandlar på medelhög värme i en stekpanna, ca 1-2 minuter.
Skölj och riv skalet från 2 citroner.
Pressa saften från 1 citron i en skål, tillsätt citronskalet, 1 msk olivolja och honung.
Lägg potatisen och kronärtskockorna i en skål. Blanda ner mandeln, dressingen och toppa med basilikablad.
Ta upp laxen ur lagen och servera till potatissalladen.