Ett bröd som passar på en festlig buffé eller som brytbröd till en förrätt.
Möjlighet att byta ut calvadosen till cider. Resultatet blir ett något sötare bröd.
Instruktioner
- Lös upp jästen i äppelcidern i en bunke. Tillsätt vetemjöl och vispa till en slät smet. Plasta och låt stå över natten i kylskåp.
- Häll smeten i en matberedare och tillsätt jäst, vatten, vetemjöl, rågmjöl och salt. Arbeta degen i 10-15 minuter. Täck med bakduk och låt degen jäsa en till två timmar.
- Under tiden degen jäser, skala och tärna alla äpplen utom ett. Hetta upp en stekpanna med smör och socker. Stek äppeltärningarna gyllenbruna.
- Häll på spriten och koka in tills pannan är torr. Låt svalna.
- Lägg äppelblandningen på den jästa degen och knåda in blandningen. Dela degen i två delar och forma till två avlånga bröd. Försök att vara lätt på handen och arbeta inte degen för mycket.
- Skär det sista äpplet i tunna skivor och tryck ned i mitten på de två bröden. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, drygt en timme.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 45-50 minuter. Önskas ett bröd med kraftigare skorpa, ställ in en ugnsfast form med vatten i botten på ugnen eller spraya bröden i början av grädddningen.
Publicerat den
6 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar