Fransk - amerikansk äppelpaj på mitt svenska vis.
Den är inte alls lika krånglig att göra som det kan verka på själva beskrivningen.
Instruktioner
- Pajdeg:
Rör ihop mjöl salt och socker i en stor bunke.
Dela det kalla smöret i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Har du mindre bitar smör går det lättare att arbeta in det i mjölet. Arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen tills du har en grynig massa.
- Separera äggulan från äggvitan. Lägg äggulan i den gryniga blandningen. Ringla över det kalla vattnet. Knåda snabbt ihop till en jämn deg.
- Gör en boll av degen, plasta in den i plastfolie och ställ in i kylen. Låt vila i kylen i minst 2 timmar.
- Ta fram en pajform på 22 cm. Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plastfolien från degbollen. Dela bollen i två lika stora delar.
- Kavla ut delarna i lika stora cirklar. Mät med pajformens ovansida. Degplattorna ska täcka ovansidan på formen.
- Rulla in den ena degplattan i plastfolie och ställ in i kylen. Lägg den andra degplattan i pajformen. Se till att kanterna täcks. Nagga pajbottnen med en gaffel för att förhindra att pajskalet jäser upp.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 10-12 minuter.
- Fyllningen:
Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i halv centimeter stora skivor.
- Stek äppelskivorna i en stekpanna i lite smör på medelhög värme. Strö över 1/4 av sockret och 1 tsk av den malna kanelen.
- Detta gör du för att äpplena ska bli mjuka och extra söta. Vill du ha lite hårdare äppelskivor behöver du inte steka dom utan rulla dom bara i socker o kanel.
Lägg i äppelsteket i det förgräddade pajskalet och låt det svalna.
- Blanda i hop det resterande sockret och kanelen tillsammans med muskoten och de rivna citronskalet. Rör ihop smöret med sockerblandningen. Ska bli en jämn smet.
- Klicka över smör-socker blandningen jämt fördelat över äpplena. Du kommer att få saftiga äpplen med en härlig smak
- Ta ut den ihoprullade degplattan från kylen och lägg över den som ett lock över pajformen. Nyp ihop kanterna för att förhindra att pajlocket krymper ihop. Pensla locket med äggulan.
- Strö över farin- eller strösockret för krispigheten och pudra över kanelen för smaken.
- Skär snitt i pajlocket för att förhindra att ånga som bildas stannar kvar i pajen och gör locket degigt.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 13-15 minuter.
- Servera gärna Päppelgömman ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
Publicerat den
21 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar