Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelgömma med smak av kanel.

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Fransk - amerikansk äppelpaj på mitt svenska vis. Den är inte alls lika krånglig att göra som det kan verka på själva beskrivningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Pajdeg: Rör ihop mjöl salt och socker i en stor bunke. Dela det kalla smöret i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Har du mindre bitar smör går det lättare att arbeta in det i mjölet. Arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen tills du har en grynig massa.
  2. Separera äggulan från äggvitan. Lägg äggulan i den gryniga blandningen. Ringla över det kalla vattnet. Knåda snabbt ihop till en jämn deg.
  3. Gör en boll av degen, plasta in den i plastfolie och ställ in i kylen. Låt vila i kylen i minst 2 timmar.
  4. Ta fram en pajform på 22 cm. Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plastfolien från degbollen. Dela bollen i två lika stora delar.
  5. Kavla ut delarna i lika stora cirklar. Mät med pajformens ovansida. Degplattorna ska täcka ovansidan på formen.
  6. Rulla in den ena degplattan i plastfolie och ställ in i kylen. Lägg den andra degplattan i pajformen. Se till att kanterna täcks. Nagga pajbottnen med en gaffel för att förhindra att pajskalet jäser upp. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10-12 minuter.
  7. Fyllningen: Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i halv centimeter stora skivor.
  8. Stek äppelskivorna i en stekpanna i lite smör på medelhög värme. Strö över 1/4 av sockret och 1 tsk av den malna kanelen.
  9. Detta gör du för att äpplena ska bli mjuka och extra söta. Vill du ha lite hårdare äppelskivor behöver du inte steka dom utan rulla dom bara i socker o kanel. Lägg i äppelsteket i det förgräddade pajskalet och låt det svalna.
  10. Blanda i hop det resterande sockret och kanelen tillsammans med muskoten och de rivna citronskalet. Rör ihop smöret med sockerblandningen. Ska bli en jämn smet.
  11. Klicka över smör-socker blandningen jämt fördelat över äpplena. Du kommer att få saftiga äpplen med en härlig smak
  12. Ta ut den ihoprullade degplattan från kylen och lägg över den som ett lock över pajformen. Nyp ihop kanterna för att förhindra att pajlocket krymper ihop. Pensla locket med äggulan.
  13. Strö över farin- eller strösockret för krispigheten och pudra över kanelen för smaken.
  14. Skär snitt i pajlocket för att förhindra att ånga som bildas stannar kvar i pajen och gör locket degigt. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 13-15 minuter.
  15. Servera gärna Päppelgömman ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.