Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Apelsinmarmelad med whisky och muscovadosocker

 
Skriv ut

Marmeladen är gjord på vanliga apelsiner och citron, och smaksatt med whisky och muscovadosocker. Den som inte vill ha whisky och muscovadosocker i sin marmelad kan bara ta motsvarande del vatten och vanligt socker så blir det en vanlig ljus marmelad.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vanlig ljus marmelad: Uteslut muscovadosockret och ersätt det med samma mängd strösocker.
  2. Marmelad utan whisky: Ersätt whiskyn med samma mängd vatten.
  3. Tvätta apelsinerna och citronen i ljummet vatten. Skär dem i klyftor.
  4. Plocka bort alla kärnor och lägg dem t ex i en tetång (tesil) eller knyt in dem i en bit gasväv.
  5. Skär klyftorna i bitar. Skär dem mycket smått om du inte tänker finfördela dem i en matberedare. Skär då klyftorna i bitar och kör dem kort i en matberedare till ett grovt mos. Lägg hacket/ moset i en stor kastrull.
  6. Tillsätt vatten och whisky och lägg i tesilen med kärnorna. Fäst den eventuellt med ett snöre så den går lätt att få upp. Koka alltsammans under lock ca 30 min.
  7. Tillsätt båda sockersorterna och koka ca 15 min utan lock. Skumma marmeladen om det behövs. Lägg en klick på en tallrik och ställ i frysen några minuter. Dra med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig är marmeladen tillräckligt fast. Om inte, koka marmeladen några minuter till, men inte för länge, då blir pektinet förstört.
  8. Tillsätt citronsyra enligt anvisningarna på förpackningen. Häll upp marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt. Förvara marmeladen svalt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.