Surdeg: Värm vattnet till fingervärme. Smula jästen
i en bunke och häll över vattnet. Rör till
den löser sig. Blanda i 1 1/2 dl av mjölet till
en lös deg. Täck bunken med plast- eller aluminiumfolie.
Låt degen stå i rumstemperatur i 2 dygn. Tillsätt resten av mjölet efter ett dygn, jästen får då ny näring och det blir lite mer smak.
Bröd: Sätt ugnen på 250 grader.
Värm vattnet till fingervärme. Häll hälften
av mjölet i en bunke och arbeta in surdegen
och resten av ingredienserna. Rör i mjöl tills degen blir smidig. Låt den jäsa under bakduk i 1-1 1/2 timme.
Knåda degen lätt och forma två bröd. Grädda längst ned i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda bröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler.