Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bondbröd

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Du känner igen typen från restauranger nere i Europa, där man alltid serverar bröd till maten. Ett vitt, luftigt, lite salt bröd med knaprig skorpa. Bjud det gärna skuret i tjocka skivor att ätas med eller utan smör efter lust och lynne, och räkna med att brödkorgen är tom när måltiden är slut.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm vattnet till fingertoppsvärme (37°), slå lite av det över den smulade jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda i resten av degspadet och saltet och därefter mjölet, lite i i taget.
  2. Arbeta i maskin 5-7 minuter. Degen ska vara ganska lös, då bli brödet luftigt. Låt jäsa under duk dragfritt och i rumstemperatur i 2 timmar.
  3. Smörj en plåt med olivolja. Förvärm ugnen till 250°. Slå ut degen på mjölat bord, strö över lite mjöl och dela i två delar med hjälp av degskrapa. Forma till limpor och lägg på plåten. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  4. Sätt in en skål med lite vatten i botten av ugnen (för att bilda ånga). Grädda i 15-20 minuter på näst nedersta falsen tills bröden fått brun skorpa. Ta ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180°.
  5. Grädda ytterligare ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • molina 22 mars 2009

    Detta börd ska provsmakas om exakt 30 min då den ska ut ur ugnen=)

  • bagan 10 januari 2012

    Bondbröd består av vete och råg till att börja med........olivolja.....inget som nordiska bönder någonsin haft eller har. Inte meningen att klaga på receptet, men det du beskriver blir till franskbröd. Grovt salt???.....vad händer om man tar fint salt ? Tvärt om är jag mycket sugen på att prova det när jag ska baka franskbröd, för receptet ger ett sådant resultat.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.