Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Broccolipaj med oliver och ädelost

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

En god broccolipaj som passar att göra efter julhelgen, så kan den överblivna julskinkan med fördel serveras som tillbehör.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Pajskal:
  2. Hacka ihop matfett och mjöl till en grynig massa. Tillsätt potatis, salt samt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.Använd gärna matberedare. Det ger en fin och lätthanterlig deg. Platta till degen och låt den vila svalt i ca 30 minuter. Kavla ut degen på mjölat underlag till en rund platta. Klä en osmord pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Om du rullar upp degen på kaveln går det lättare att föra över dagen i formen.
  3. Klä över formens kant med deg. Skär bort överflödig deg och jämna till kanten. Nagga pajbotten lätt med en gaffel för att degen inte ska bubbla sig. Pensla pajskalet med uppvispat ägg och förgrädda i ugn i 200 grader i ca 8-10 minuter. Låt svalna något.
  4. Fyllning:
  5. Koka de otinade broccolibuketterna ca 1 min i lättsaltat vatten. Spola dem sedan i kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag. Dela eventuellt stora buketter. Riv den kylskåpskalla ädelosten på rivjärnets grövsta del och lägg rivet i en skål. Rör i äggen ett i taget. Rör i gräddfil, grädde samt peppar och rör blandningen smidig. Lägg gräslök, broccolibuketter och oliver i det förgräddade pajskalet. Häll över äggblandningen. Grädda i ugn 200 grader ca 25 minuter tills fyllningen stelnat. Prova med en sticka. Garnera med t ex tunt skivade rädisor. Pajen serveras varm eller lätt ljummen. Beräknad som tillbehör t ex julskinka, rökt fårfiol, rostbiff etc. Servera en sallad till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.