Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Champagne- och jordgubbsmoussetårta med mandelbotten och champagnegelé

 
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Denna tårta bakade jag till min sambo på hans födelsedag. Jag ville ha romantiska och lyxiga smaker, med lätt konsistens då han fyller på sommaren. Detta är resultatet och mitt hopkok av inspirerande recept från olika håll. Jag har anpassat recepten lite för att passa denna tårta, men länkar även till ursprungskällorna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mandelbotten: Värm ugnen till 150 grader. Riv eller smula sönder mandelmassan så smått du kan. Du kan också skiva den och lägga i en matberedare och blanda med kniven. Blanda mandelmassan med äggvitorna eller det hela ägget till en jämn smet. Tryck ut i en springformform, ca 24 cm. Smörj ev. formen med smör först, så lossnar bottnen enklare sedan. Grädda i 10 minuter eller tills den fått fin färg. Låt den sedan svalna.
  2. Champagnemousse: Blötlägg gelatinbladen till champagnemoussen. Sjud äggulor, champagne och socker till en fluffig kräm. Rör ut gelatinet och zest av en citron i lite av krämen. Rör ner resten av blandningen. Kyl. Vispa upp grädden till både champagnemoussen och jordgubbsmoussen. Vänd ner hälften av grädden i den svala krämen. Häll upp i springformen, ovanpå den avsvalnade mandelbottnen. Kyl. När den börjat sätta sig, häll på jordgubbsmoussen och kyl igen.
  3. Jordgubbsmousse: Blötlägg gelatinbladen. Mixa och passera jordgubbarna. Vispa ihop ägget, 200 g av jordgubbarna, skal och saft av en citron och sockret. Värm upp resten av jordgubbarna och tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Blanda ihop de varma jordgubbarna med äggblandningen. Vänd ner grädden.
  4. Champagnegelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Reducera champagnen till två tredjedelar. Tillsätt sockret och låt det smälta innan gelatinbladen och färgen tillsätts. Då gelésmeten svalnat men ej stelnat, häll den försiktigt över moussetårtan. Låt stelna innan du garnerar tårtan!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.