Dessert - efterätt som den perfekta avlutningen på det gamla året - eller en suveränt god början på det nya...
Instruktioner
- Chokladfondant
Smörj formarna väl med smör.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett åt gången under vispning och till
sist äggulan.
Smält chokladen i mikron på hög effekt i ca 1-2 minuter och häll ned i smeten. Till sist tillsätter du mjölet.
Blanda alla ingredienserna och häll ca 1 dl chokladsmet i varje form eller till det är knappt 0,5 cm kvar upp till kanten. Sätt in formarna i kylen och ta fram när det är dags för gräddning. Låt stå i kylen 2-3 timmar.
Grädda formarna i mitten av ugnen på 250 grader i 6-8 minuter. Mittenpartiet av fondanten ska fortfarande dallra lätt och kännas lös när du rör vid den.
- Varma hallon i sockerlag:
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull.
Häll över vattnet. Låt sockret smälta på låg värme.
Dela en vaniljstång på mitten och använd den ena halvan. Gröp ur vaniljstången och lägg både inkråm och stång i lagen när den börjar anta flytande form.
Lägg i de frysta hallonen i kastrullen och först när de börjar bli varma häller du i citronsaften
- Lavendelflarn:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan alla ingredienser. Rör ihop till en smet på medelhög värme i ca 3 minuter. Var försiktig så att smeten inte bränner vid. Ställ åt sidan och låt svalna och tjockna i ca 10 minuter. Fördela och rulla smeten i fyra långa, smala längder direkt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 6-8 minuter. Låt svalna något, skär sedan kanterna jämna och dela flarnen i lagom långa bitar. Forma gärna flarnen till spiraler eller låt dem förbli fina långa stänger.
- Vid servering:
Lossa försiktigt formen från fondantens kanter och ställ den på tallriken. Garnera med lemoncurd,vaniljglass, lavendelflarn och varma hallon.
- Vintips:
Muscat de Beaumes de Venise art.nr 8181 149 kr/750 ml
Publicerat den
30 december 2011
Liknande recept
Skriv kommentar