Crème caramel med citronsmak
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en form eller flera små formar.
- Blanda 2 dl socker med det heta vattnet och citronsaften i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, rör om några gånger innan såsen börjar koka men låt den sedan vara. Koka under övervakning i ca 5 minuter tills såsen blir ljust bärnstensfärgad. Häll såsen i formen (eller formarna) och vicka den så att både botten och sidorna täcks med karamellsås.
- Skär itu vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg det i en kastrull och häll på mjölk och socker. Rör om. Sjud upp, ta av från plattan och låt stå.
- Vispa äggen lätt och häll sedan i den något avsvalnade mjölken under omrörning.
- Ta bort vaniljstången och sila blandningen ner i den karamellsåsfodrade formen.
- Ställ formen i vattenbad, alltså i en form med ett par centimeter hett vatten. Sänk ugnsvärmen till 165 grader. Grädda i 40 minuter, små formar gräddas på halva tiden.
- Personligen tycker jag att en crème caramel ska serveras ljummen. Om ni gör den dagen innan eller på morgonen och den står i kylen, så måste formen doppas hastigt i hett vatten och så får man föra in en kniv efter kanten så att puddingen lossnar innan den stjälps upp på fat. Låt den stå i rumstemperatur ett tag så att den inte är kylskåpskall vid servering.
Publicerat den
9 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar