Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Crème renversée au caramel

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Crème caramel med citronsmak

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en form eller flera små formar.
  2. Blanda 2 dl socker med det heta vattnet och citronsaften i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, rör om några gånger innan såsen börjar koka men låt den sedan vara. Koka under övervakning i ca 5 minuter tills såsen blir ljust bärnstensfärgad. Häll såsen i formen (eller formarna) och vicka den så att både botten och sidorna täcks med karamellsås.
  3. Skär itu vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg det i en kastrull och häll på mjölk och socker. Rör om. Sjud upp, ta av från plattan och låt stå.
  4. Vispa äggen lätt och häll sedan i den något avsvalnade mjölken under omrörning.
  5. Ta bort vaniljstången och sila blandningen ner i den karamellsåsfodrade formen.
  6. Ställ formen i vattenbad, alltså i en form med ett par centimeter hett vatten. Sänk ugnsvärmen till 165 grader. Grädda i 40 minuter, små formar gräddas på halva tiden.
  7. Personligen tycker jag att en crème caramel ska serveras ljummen. Om ni gör den dagen innan eller på morgonen och den står i kylen, så måste formen doppas hastigt i hett vatten och så får man föra in en kniv efter kanten så att puddingen lossnar innan den stjälps upp på fat. Låt den stå i rumstemperatur ett tag så att den inte är kylskåpskall vid servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.