En gratäng med bl.a. kantareller, gorgonzola och portvin.
Instruktioner
- Ansa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
Stek dem några minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Tillsätt en bottenskyla vatten och låt köttet eftersteka ca 5 minuter under lock.
- Låt svampen rinna av. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett tills löken är mjuk och glansig.
- Mät upp skyn och späd med buljong så att det blir 3 dl. Spara ½ dl och häll resten i en kastrull. Vispa ut mjölet med grädde och ½ dl buljong till en jämn redning.
- Låt skyn koka upp och vispa ner redningen under omrörning. Låt såsen koka 3-5 minuter under fortsatt omrörning. Tillsätt portvin och osten i småbitar. Låt osten smälta. Smaka av med salt och peppar.
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Pressa potatisbitarna i en purépress eller mosa dem med el-visp. Späd med mjölk och margarin i omgångar under fortsatt vispning tills moset är luftigt och lätt. Låt moset svalna något och rör sedan ner äggulorna. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp köttet på ett eldfast fat, spritsa potatismoset runt om. Grädda i 250 grader tills moset fått lite färg.
Publicerat den
25 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar