Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Frisk apelsinkaka

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Kardemumma och apelsindoft sprider sig i köket när man bakar denna vintervackra kaka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skär 2 av apelsinerna i skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelstark värme. Rör inte runt utan skaka bara kastrullen så att det smälta sockret fördelas över hela bottenytan. Pressa saften ur hälften av den tredje apelsinen.
  2. Häll försiktigt saften i sockret. Låt koka upp till en gyllene karamell. Tillsätt apelsinskivorna och dra kastrullen från plattan. Lägg efter 10 minuter upp apelsinskivorna på ett bakplåtspapper. Släng bort resterande karamell.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll till sist i filmjölk, juice, apelsinskal och -saft. Blanda väl.
  5. Smöra och bröa en form, 1½-2 liter. Häll smeten i formen och grädda i ca 1 timme. Kakan är färdig när en sticka inte längre blir kladdig när du testar.
  6. Blanda samman florsocker och saft från den resterande apelsinhalvan till en tjock glasyr. Fördela glasyren över den varma kakan. Dekorera med apelsinskivorna. Låt kakan svalna innan du skär upp den.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.