Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grundrecept på rågsurdeg

 
  • Tid: 6 dagar
Skriv ut

Det tar lite tid att göra denna rågsurdegen men det lönar sig att göra den. Den överlever hur länge som helst i kylskåpet bara du matar den (med mjöl och vatten) en gång per vecka. Och sen förvarar du den i kylskåpet och när du känner för att baka så tar du bara ut den. Enkelt och bra!

Ingredienser

Instruktioner

  1. DAG 1 Blanda 1 ¾ rågmjölet med det rivna äpplet och 1½ dl med det ljumna vattnet i en rymlig burk. Rör om ordentligt, sätt på ett lock (löst) och låt burken stå i rumstemperatur eller ett något varmare ställe.
  2. DAG 2-3 Rör om en gång om dagen.
  3. DAG 4 Nu bör blandningen vara lite bubblig och dofta syrligt. Blanda i ytterligare 1 dl rågmjöl och ½ dl ljummet vatten. Rör om.
  4. DAG 5 Surdegsgrunden är klar att använda. Spara en klick till kommande bak.
  5. Surdegen förvaras i kylskåpet och överlever hur länge som helst om du "matar" den då och då. Ungefär en gång per vecka kan du mata den enligt propotionerna ½ dl vatten ½ dl rågmjöl.
  6. Om surdegen växer sig för stor så kan du ta bort lite när du matar den.
  7. Lycka till!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.