Det tar lite tid att göra denna rågsurdegen men det lönar sig att göra den.
Den överlever hur länge som helst i kylskåpet bara du matar den (med mjöl och vatten) en gång per vecka.
Och sen förvarar du den i kylskåpet och när du känner för att baka så tar du bara ut den.
Enkelt och bra!
Instruktioner
- DAG 1
Blanda 1 ¾ rågmjölet med det rivna äpplet och 1½ dl med det ljumna vattnet i en rymlig burk.
Rör om ordentligt, sätt på ett lock (löst) och låt burken stå i rumstemperatur eller ett något varmare ställe.
- DAG 2-3
Rör om en gång om dagen.
- DAG 4
Nu bör blandningen vara lite bubblig och dofta syrligt. Blanda i ytterligare 1 dl rågmjöl och ½ dl ljummet vatten. Rör om.
- DAG 5
Surdegsgrunden är klar att använda.
Spara en klick till kommande bak.
- Surdegen förvaras i kylskåpet och överlever hur länge som helst om du "matar" den då och då.
Ungefär en gång per vecka kan du mata den enligt propotionerna ½ dl vatten ½ dl rågmjöl.
- Om surdegen växer sig för stor så kan du ta bort lite när du matar den.
- Lycka till!
Publicerat den
10 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar