Ett solgult, glutenfritt matbröd med inslag av häröligt röda och syrliga lingon som alla kan njuta av. Lättbakat och bara en jäsning på plåten.
Instruktioner
- Blanda havregryn och 2 dl vatten i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter. Häll över i en bunke. Tillsätt direkt 4 dl kallt vatten, olja, salt och kryddor. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Rör ner fiberhusk. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
- Blanda ner rivna morötter, solrosfrön och hälften av mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin 3-5 minuter. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt arbeta degen.
- Den ska bli ganska lös och kladdig och går inte att knåda. Blanda till sist ner lingonen försiktigt, så att de inte går sönder.
- Flytta över degen till en bakpappersklädd plåt. Forma till en stor rund bulle med våt degskrapa. Strö på lite solrosfrön och en aning mjölmix. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda brödet mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
18 augusti 2012
Liknande recept
Skriv kommentar