Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Inkokt strömming i gelé

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

En variant på inkokt strömming, här med strömmingens egen rom och finskuren purjolök samt dill inuti. Tillagningstiden som jag refererar till är om man använder färdigköpta strömmingsfiléer, det tar en betydligt längre tid om man väljer att använda hel orensad strömming. En lyckad smakkombination blev resultatet!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med lagen, skala och skiva selleri i tjocka skivor, skala och skiva rödlöken tunt, dela purjolöken i ett par bitar och bind om med steksnöre så att man lätt kan plocka upp den. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en kastrull, koka upp och låt sjuda 10 minuter.
  2. Rensa den färska strömmingen, ta vara på rommen, skär ut ryggbenet på strömmingarna med en liten men mycket vass kniv, skär försiktigt bort de ben som sitter på bukväggen, lägg filéerna i kallt vatten.
  3. Hacka dillen och skär det vita från purjolöken i mycket tunna strimlor.
  4. Salta på skärbrädet med hälften av saltet, lägg ut strömmingarna med skinnsidan neråt och salta även på köttsidan.
  5. Strö dill över filéerna och lägg en rombit (eller en liten klick stenbitsrom ifall du använder färdigköpt strömmingsfilé) och finstrimlad purjolök på varje strömming, rulla ihop dem och lägg dem tätt ihop med skarven nedåt i en platå eller traktörpanna med lock.
  6. Plocka upp selleriskivorna och purjolöken ur lagen och häll den varm över strömmingsrullarna. Koka upp och sjud under lock 10 minuter.
  7. Blötlägg under tiden gelatinet i lite kallt vatten.
  8. När strömmingen är färdigkokt tar man ett par deciliter av det heta spadet och smälter gelatinet, fördela gelatinblandningen jämt över strömmingen och skaka lätt på pannan så att det blandas ordentligt.
  9. Låt svalna och ställ sedan kallt, gärna till nästa dag.
  10. Servera med picklesmajonnäs eller skarpsås samt nykokt potatis. Den här strömmingen passar även utmärkt på påskbordet!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • zonale 8 april 2009

    Halverade mängden och uteslöt rotsellerin eftersom vi inte gillar den. Serverad med skarpsås blev det mycket populärt. Full pott! Använde strömmingsfiléer och röd stenbitsrom.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.