En renklämma deluxe med extra allt som passar perfekt till middag! Tunnbröden kan förstås bytas ut mot butikens tunnbröd, men nybakat är en oslagbar lyx.
Instruktioner
- Bröd:
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, messmör, salt, brödkryddor, hjorthornssalt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
- Picklad lök:
Skala och strimla löken. Blanda ättika, socker och vatten. Blanda ner lök och tranbär.
- Västerbottensmos:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt smör och mjölk och vispa till ett mos. Rör ner den finrivna västerbottensosten.
- Messmörsås:
Blanda créme fraiche med messmör, salt, peppar och timjan.
- Kött:
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka enbären. Strö enbär, salt och peppar på köttet. Bryn det runtom i smör och timjan. Lägg över i en form och stek mitt i ugnen ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 55 grader.
Ta ut köttet och höj ugnsvärmen till 275 grader.
- Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 4 delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Kavla sista gången med en kruskavel. Grädda bröden, ett i taget ca 1 minut. Låt svalna under bakduk.
- Skiva köttet tunt. Servera på tunnbröd med mos, picklad lök och sallad. Ringla över messmörsås.
Publicerat den
8 april 2014
Liknande recept
Skriv kommentar