Karlsbader är en kalljäst deg som innerhåller ägg.
Degen förbereds dagen före utbakningen och får ligga i kylskåp och mogna över natten.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en stor degbunke. Tillsätt mjölken och lös upp jästen. Mät upp och blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i degspadet.
Tillsätt även vaniljsocker, socker, ägg och smöret i mindre bitar.
- Arbeta ihop till en ganska lös deg och knåda degen ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt över natten i kylskåp.
- Ta ut degen ur kylskåpet och rör ihop smör, kokos, socker och limeskal till fyllningen.
- Dela degen i 3 delar och kavla ut till ganska tunna rektanglar på väl mjölat bakbord. Fördela fyllningen mellan degplattorna och bred ut den jämnt över varje platta.
- Vik ihop rektanglarna som ett treslag, det vill säga vik först in den ena yttersta 1/3 av rektangeln och sedan motsvarande på andra sidan så att fyllningen omsluts av kanterna.
- Vik in ändarna och lägg de tre längderna på bakplåtspappersklädda plåtar med skarven neråt.
Snitta kryss längs varje längd med en liten och vass kniv. Låt jäsa i minst 30 minuter.
- Pensla längderna med uppvispat ägg, strö över kokos och grädda i 200º i ca 15 minuter.
Publicerat den
17 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar