Klassisk mandeltårta är gultenfri.
Den tar lite tid att baka men är inte svår att göra och mödan för bakningen ger smaklökarna en fantastisk upplevelse.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mal mandeln i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt socker och vispa ytterligare 2 minuter. Vänd i mandeln.
Bred ut smeten till två rundlar, ca 24 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 minuter.
Vänd upp bottnarna på ett galler och dra bort papperet.
Låt kallna.
- Smörkräm:
Skär smöret i små bitar. Blanda äggulor, socker och mjölk i en kastrull, låt koka upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret.
Låt krämen kallna.
Rosta mandelspånen i en torr, het panna tills de fått fin färg.
Låt kallna.
- Koka upp sokcer och vatten i en kastrull, låt kallna.
Hyvla långa remsor av rabarbern med osthyvel eller potatisskalare. Lägg rabarbern i sockerlagen och låt stå ca 20 minuter.
- Bred ut hälften av smörkrämen på den ena mandelbottnen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen.
Strö över mandelspånen.
- Snoppa och halvera jordgubbarna.
Låt rabarbern rinna av och blanda dem med jordgubbarma.
Lägg rabarber och jordgubbar på tårtan och servera.
Publicerat den
21 maj 2010
Liknande recept
Skriv kommentar