Nästan som konfekt! Avnjuts i små bitar, gärna med lite lättvispad grädde. I stället för att använda två sorters choklad kan du också välja antingen ljus eller mörk choklad.
Instruktioner
- Blanda vetemjöl och socker och sedan smör skurna i bitar i en matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. (Du kan också blanda ihop degen för hand.) Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter. Ställ degen i kyl minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200-225 grader.
- Klä kanterna med dubbel aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen 12–15 minuter tills bottnen börjar få färg. Ta bort folien och grädda ytterligare några minuter tills även kanten får färg.
- Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska kraftigt tills massan är 120°. Rör bara då och då. Tillsätt honung och smör. Koka ytterligare ca 1 minut tills allt är blandat.
- Hacka chokladen. Lägg den ena sortens choklad i en liten kastrull och häll på hälften av kolasmeten. Blanda ner den andra chokladen i den kvarvarande kolasmeten.
- Häll den ena smeten i formen med det kalla pajskalet och sedan den andra smeten ovanpå. Låt kallna före servering.
- Servera gärna med lättvispad grädde.
Publicerat den
18 december 2012
Liknande recept
Skriv kommentar