Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Onigiri - Japanska Risbollar

(4 kommentarer)  
 • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Perfekt till picniken, eller lunchlådan. Den lättaste Japanska rätten som finns, och nyttig är den också! I det här receptet fylls risbollarna med lax, men i stort sett kan du fylla dem med vad som helst, allt från tornfiskröra till grönsaker. Bara du gör bitarna små så att de blir lätta att stoppa in i risbollen.

Ingredienser

Instruktioner

 1. 1) Koka riset likt "vanligt" ris. Ha i riset, vattnet och saltet i en gryta och låt koka upp under lätt omrörning. Sänk sedan värmen och låt försiktigt sjuda i 30-40 minuter under lock. Rör inte om under denna halvtimma eftersom ångan är väldigt viktig för risets konsistens, annars får du lätt ett väldigt hårt ris som inte klibbar särskilt bra. Du kan självklart också använda riskokare, det ger oftast ett ännu bättre resultat.
 2. 2) Under tiden riset kokar så stek på laxfilèerna och krydda med salt och peppar, se till att de blir välstekta så de lätt faller isär.
 3. 3) Ha en skål med saltat vatten beredd brevid arbetsbänken, det kommer bli kladdigt annars.
 4. 4) Ha en bit plastfolie i handen och fyll näven med ris. Se till att ha din högerhand nedblötad med vattnet i skålen och forma som en grop i mitten av riset. Fyll sedan gropen med lax till den mängd du vill ha, och stäng sedan risbollen så att ingen lax sticker ut. Har du haft i lite för mycket lax så ha bara på lite mer ris och stäng sedan bollen. Stäng plastfolien tätt runt bollen och forma till en fin trekant. Upprepa dessa steg tills du använt allt ris.
 5. 5) Skär Noriarket i strimlor av storlek passande just dina risbollar. Det är till för att du ska kunna äta risbollen utan att bli kladdig om händerna, se därför till att de är av "greppvänlig" storlek.
 6. 6) Före servering ta av plastfolien och vira fast nori på bollarna.
 7. TIPS! Om du inte tycker om Nori så kan det med fördel bytas ut mot sesamfrön istället.

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • Pette 18 juli 2008

  Hej! Jättegott, har provat, fast jag vill ju hellre ha en på ytan halstrad och inte så välstekt lax i risbollen, så att den är lite rå inuti... Eller kanske fin tonfisk? Lycka till i Japan - jag var där första gången på världsutställningen i Osaka 1970..

 • Manne_N 3 juni 2009

  Passar jätebra att fylla med strimlat stekt valkött som har marinerats i sesamolja, soja och vinäger.

 • Lisak97 29 december 2010

  Mums! :) Gud vad goda dom var :D 5 Stjärnor ;D(YYYYY)

 • Destiel 21 augusti 2012

  Sånna här har man ju sett på Pokémon! Dom måste man ju bara testa ;)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.