Underbar päronsorbet som serveras med hallonsås.
Instruktioner
- Skala päronet. Riv det på den finaste sidan av rivjärnet. Tillsätt citronsaften och rör om så att inte päronmoset mörknar.
- Ta fram en låg vid bunke med plan botten. Blanda päronmoset, florsockret, cidern och vinet i bunken. Rör om och ställ det hela i frysen. Tillsätt ev grön hushållsfärg.
- När blandningen halvfrusit till en ismassa är det dags att vispa äggvitan till hårt skum. Blanda äggvitan med ismassan så mycket det går och ställ det hela åter i frysen.
- Ta fram bunken en eller två gånger under infrysningen och vispa om ordentligt i sorbeten. Det går bäst med en elvisp. Vispa så att sorbeten blir väl blandad men inte för länge så att den börjar tina.
- Hallonsåsen: Passera hallonen, som först måste tina om de är frysta, genom ett finmaskigt durkslag med hjälp av en träslev. Arbeta tills bara kärnorna finns kvar i durkslaget. Smaka av såsen med florsocker, mängden beror på hur söta bären är från början.
- Sorbeten kan göras klar flera dagar i förväg och hallonsåsen dagen före serveringen. Vid serveringen är det viktigt att sorbeten först tas ut och får mjukna en aning i kylen minst en halvtimma. Därefter ska den vispas upp med hjälp av en elvisp till en lagom mjuk sorbetkonsistens. Skeda sedan omedelbart upp sorbeten i kylda glas eller portionsskålar och ringla hallonsåsen över.
Publicerat den
7 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar