En saftig, lättlagad och jättegod skinkstek och mild gräddsås med färska örter.
Instruktioner
- Lägg steken på ett smörat och ugnssäkert fat. Salta och peppra och sätt i en köttermometer. Stek tills innertemperaturen visar 70 º. Låt den vila 15 min insvept i folie innan den skärs upp i skivor. Ta vara på skyn som ska användas i såsen.
- Morotstimbaler:
Skala morötterna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och spola dem kalla. Mixa morötterna till puré i en matberedare.
Blanda ner crème fraiche, smulad fårost, salt, peppar, citron och uppvispat ägg. Häll blandningen i 6 smorda portionsformar. Grädda dem samtidigt som steken i 175 º i ca 35 minuter.
- Sås:
Koka upp skyn från steken och köttbuljong - sammanlagt 3 dl - i en kastrull. Blanda grädde och mjöl och häll det i kastrullen. Låt såsen sjuda 3 min. Tillsätt senap.
Mosa örtkryddorna i en mortel och häll ner det i såsen. Smaka av med salt.
- Servera steken med ugnsstekta potatisklyftor, örtsås, morotstimbaler och en sallad. Garnera med färska örter.
Publicerat den
7 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Det står att steken ska ha en temperatur på 70 grader men när jag gjort det och låtit den vila så rann det rött ur den. Så nästa gång ska jag öka temperaturen till närmare 80 grader!!