Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Stekt oxfilé med bakad potatis och vitlökssmör

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Jättegott! passar som festrätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 225°.
  2. Välj ut riktigt stora potatisar, Idaho är bäst. Tvätta, torka och pensla dem med olivolja. Lägg dem på en plåt och baka dem i 50-60 minuter, beroende på storlek. Pröva med en sticka.
  3. Före servering gör du ett kryss på potatisens ovansida med en kniv och trycker ihop från sidorna, så att krysset öppnar sig.
  4. Ta fram köttet ur kylen i god tid så det hinner bli rumstempererat.
  5. Torka av köttet så ytan blir torr. Lägg smöret i kall panna och hetta upp den. När smöret har smält och fått en nötbrun färg är det dags att lägga i köttet. Krydda med vitlökspulver, salt och peppar och lägg i köttet i pannan. Vänd köttet när köttsaften tränger upp på den råa sidan.
  6. När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet blodigt/rött ca 55º. När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60º. När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65º. När köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70º.
  7. Bryt broccolin i buketter. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull- koka broccolin mjuk i vattnet. Plocka persiljan av kvistarna. Servera broccoli och persilja till köttet och potatisen.
  8. Rör ihop smör, vitlök och svartpeppar. Lägg en klick av vitlökssmöret i varje potatis. Smaklig spis!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.