Surdegsbröd i all ära men det tar tid att jäsa och ibland finns inte den tiden. Då rekommenderar jag en fördeg i stället.
Instruktioner
- Rör ihop alla ingredienser till fördegen. Täck över och förvara i rumstemperatur till nästa dag.
- Till huvuddegen röres jästen ut i vattnet och fördegen blandas ner.
- Tillsätt olja, valnötter och de båda mjölsorterna. Börja med en mindre mängd mjöl, prova er fram.
- Arbeta degen slät och smidig, tillsätt salt och arbeta minst 5 minuter i maskin och så länge ni orkar för hand.
- Täck över och jäs i 1-1 ½ timme.
- Ta upp degen på mjölat underlag, knåda den väl. Degen ska vara fast men ändå smidig.
- Dela degen i 3 lika stora delar och forma knubbiga limpor. Snitta ett vackert mönster med en vass kniv. Jäs på bakpappersklädd plåt ca 45 minuter.
- Ställ in kallt vatten i botten av ugnen, jag brukar använda mig av ett rostfritt decilitermått. Värm till 250º.
- Grädda på nedersta falsen i 5 minuter, sänk värmen till 225º och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Öppna ugnsluckan några gånger under tiden för att ge brödet en fin skorpa.
- Brödet är färdigt om det låter ihåligt när man knackar på det.
- Låt svalna på galler utan bakduk så håller sig skorpan frasig.
Publicerat den
8 januari 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Låter som ett bröd exakt i min smak! Ska absolut testas någon dag =) Återkommer med betyg!