Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Valnötsbröd med fördeg

(1 kommentar)  
  • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Surdegsbröd i all ära men det tar tid att jäsa och ibland finns inte den tiden. Då rekommenderar jag en fördeg i stället.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ihop alla ingredienser till fördegen. Täck över och förvara i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Till huvuddegen röres jästen ut i vattnet och fördegen blandas ner.
  3. Tillsätt olja, valnötter och de båda mjölsorterna. Börja med en mindre mängd mjöl, prova er fram.
  4. Arbeta degen slät och smidig, tillsätt salt och arbeta minst 5 minuter i maskin och så länge ni orkar för hand.
  5. Täck över och jäs i 1-1 ½ timme.
  6. Ta upp degen på mjölat underlag, knåda den väl. Degen ska vara fast men ändå smidig.
  7. Dela degen i 3 lika stora delar och forma knubbiga limpor. Snitta ett vackert mönster med en vass kniv. Jäs på bakpappersklädd plåt ca 45 minuter.
  8. Ställ in kallt vatten i botten av ugnen, jag brukar använda mig av ett rostfritt decilitermått. Värm till 250º.
  9. Grädda på nedersta falsen i 5 minuter, sänk värmen till 225º och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Öppna ugnsluckan några gånger under tiden för att ge brödet en fin skorpa.
  10. Brödet är färdigt om det låter ihåligt när man knackar på det.
  11. Låt svalna på galler utan bakduk så håller sig skorpan frasig.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • soccermum 9 januari 2011

    Låter som ett bröd exakt i min smak! Ska absolut testas någon dag =) Återkommer med betyg!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.