Elegant efterrätt med vit chokladmousse på mandelbotten
Instruktioner
- Chokladmousse:
Blanda gulor och sirap i en liten kastrull, sjud blandningen under vispning på inte alltför hög värme tills den tjocknar till en kräm. Rör i 1 ½ dl grädde, lite i taget.
Smält chokladen i vattenbad, rör i chokladen i krämen.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp dem och smält i en liten kastrull. Blanda med chokladkrämen och låt svalna i rumstemperatur. Tillsätt punsch.
- Vispa 3 ½ dl grädde och blanda den med chokladkrämen.
Klä en rektangulär form eller liten långpanna, ca 18x26 cm med plastfolie. Häll i chokladmoussen och ställ den att stelna i kylskåp, minst 2-3 timmar, gärna till nästa dag.
- Mandelbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Rita på bakplåtspapper upp en botten med samma mått som på chokladmoussen, 18x26 cm.
Skålla och skala mandeln och rosta den sen i en torr, het stekpanna. Mal den i mandelkvarn och blanda med florsockret. Vispa vitorna till fast skum, blanda ner mandelsockret.
Fördela smeten på plåten och bred ut den i ett jämnt lager.
- Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och dra av papperet som kakan gräddats på, låt kallna.
Täck den vita chokladmoussen med mandelkakan, vira in i plastfolie och lägg i frysen under natten.
- Ta fram moussekakan från frysen, låt den tina 30 minuter i kylskåp. Ta bort plastfolien och stjälp upp den.
Skär den i portionsbitar, garnera med björnbär och servera.
Publicerat den
13 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar