- Serverar: 32 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Här kommer ett recept jag har lärt mig av min svärmor, äkta turkiska piroger!
Instruktioner
- Börja med degen:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken och häll sen ner vätskan i bunken med jäst och blanda så jästen löser sig. (Vätskan ska vara fingervarm så klart)
- I med salt och ägg och rör om, och sen ner med allt mjöl.
Blanda tills degen blivit fast och fin.
Låt den stå och jäsa i 1 timma.
Medan degen jäser är det dax att göra fyllningen till pirogerna.
- Fräs löken och köttfärsen, häll i kryddorna, tomatpurén, paprikan och vitlöken och låt det stå puttra på spisen tills paprikabitarna har blivit mjuka. Ibland kan man få hälla i lite vatten och låta det koka bort. Krydda efter smak!
- När degen jäst i en timme så ska du knåda den ordentligt, dela den sedan i fyra ungefär lika stora delar, och dela sedan var del i 8 delar (=32 st).
- Kavla ut till små rundlar, lägg på fyllningen (jag brukar lägga ungefär 1 ½ matsked), vik ihop och kläm ordentligt i skarven med en gaffel så det inte går upp.
- Låt dem jäsa i ytterligare 20 minuter och sen pensla med ägg och in i ugnen i 15 minuter på 225 grader.
- Underbart goda med en kopp thé!
Eller med i matsäcken!
- Smaklig måltid!
Publicerat den
5 januari 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Låter JÄTTE gott!!
Låter gott. Skall testas. Återkommer
Har nån provat pirogerna ännu? Kommentera gärna :)
låter riktigt gott:) spanar efter turkiska recept..dels för att jag alltid älskat turkisk mat men även för att min kille sen 4 mån är just från turkiet..klart man vill impa lite;=) ska prova mig på dessa !
Ska testas i helgen då min syster kommer över. Ska göra med kycklingfärs istället, men kommenterar efter helgen hur det blev :) Låter smarrigt i alla fall. Mmm piroger...
Kanongott. Ska göra om detta flera gånger! :)
godaste pirogerna jag någonsin har ätit. tack tack tack!!!!!!!!!!!!!!!!
Verkligen dom godaste pirogerna nånsin ! gjorde dem idag och hela familjen tyckte att dem var väldigt goda , tack för receptet :)
Funkar de att frysa in? Är de goda att äta kalla (i matsäcken exempelvis?)
Jättegott, kommer definitivt göra dessa igen. (Fast använde mig bara av havla fyllningen och ett annat brödrecept.) Nu ligger de i frysen och väntar på att vi behöver dem. Perfekt utflyktsmat! Det enda som var krångligt var att veta hur mycket mynta man skulle ha i. Hur mycket har ni andra använt?
Blev precis klar med mina! Har aldrig gjort piroger innan, så det var kul att testa på. Det var dock väldigt tidskrävande, så inget man svänger ihop på fem minuter direkt. Tog förmodligen längre tid för mig eftersom jag är nybörjare, plus att jag för tillfället befinner mig i en dåligt utrustad lägenhet, så det mesta fick göras för hand. Hade ju varit betydligt lättare med tex. en assistent att göra degen i osv. Gjorde även en liten variant på fyllningen där jag hade champinjoner istället för paprika, eftersom pojken min inte är så förtjust i det. Resultatet blev annars kanon!
Såå goda! Vi var så nöjda och dessa ska definitivt göras igen!