ätit på restuaranger i grekland och de är enormt goda!!
Instruktioner
- Smörj en långpanna och lägg ett filloblad i botten och pensla det med smält smör. Fortsätt och lägg i hälften av bladen och pensla vart och ett med smör.
Blanda nötter, mandel, ströbröd, socker, citronskal, kanel och nejlikor. Bred ut blandningen på fillobladen i formen. Lägg över ett filloblad och pensla det med smör, och gör likadant med resterande blad. Det är viktigt att bladen penslas väl.
Jämna till kanterna med en vass kniv. Skär ut portionsbitar innan du gräddar, gärna i sneda rutor.
Grädda i medelstark ugn (ca 180-200 grader) i ungefär en timme, tills kakan är vackert gyllenbrun.
Sockerlagen: Koka sockret, vattnet och citronsaften i 10 minuter. Häll den varma sockerlagen över den färdiga kakan. Låt den dra ett par timmar innan det serveras.
- Man kan gärna byta ut det smälta smöret mot olivolja för att göra den lite "nyttigare".
Publicerat den
30 november 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Har också ätit denna underbara rätt på grekisk restaurang, men aldrig testat den hemma. Kanske är det dax för det nu!
Jippi. Jag har ätit baklava fast här i Sverige, dels gjorde en klasskompis det när jag gick en livsmedelsutbildning hon kommer från Iran eller Irak. Sen bjöd en jobbarkompis på det när han varit i sitt hemland Turkiet, bara SÅÅÅÅ GOTT, så här ska bakas kanske inte idag. Tack för receptet.