Denna baskiska kaka består av en spröd och citrondoftande mördeg som fylls med en mild och silkeslen romkräm. Ät kakan rumstempererad eller ljummen.
Instruktioner
- Lägg mjöl, socker, smör, ägg, äggula, citronskal och salt i en matberedare med kniven isatt. Kör tills det precis bildas en degboll.
- Stjälp upp degen på ett bakbord och forma till en boll som plattas ut lite. Låt degen vila inplastad i kylen ca 30 minuter.
- Gör romkrämen. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör sedan ner mjölet. Koka upp mjölken. Häll ner den heta mjölken i en fin stråle under vispning i äggsmeten.
- Häll krämen i kastrullen och sjud under vispning tills den blivit ganska tjock. Dra kastrullen från plattan och vispa lätt medan krämen svalnar. Smaksätt krämen med rom och låt den kallna.
- Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut 2/3 av degen i en smord form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Häll krämen i formen. Kavla ut resten av degen till ett lock. Lägg sedan på deglocket och tryck till kanten.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter.
Publicerat den
5 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar